Между 1 декември и 28 февруари центърът на София вече ще

...
Между 1 декември и 28 февруари центърът на София вече ще
Коментари Харесай

Центърът на София се затваря за стари коли от 1 декември

Между 1 декември и 28 февруари центърът на София вече ще е затворен за най-замърсяващите коли - тези със стандарт Евро 1 и Евро 2.  

Между 1 декември и 28 февруари центърът на София към този момент ще е затворен за най-замърсяващите коли - тези със стандарт Евро 1 и Евро 2.

Пълната възбрана такива коли да влизат ще важи за така наречен “Малък кръг ” - карето сред булевардите “Васил Левски ”, “Патриарх Евтимий ”, “Скобелев ”, “Опълченска ” и “Сливница ”.

От този петък в карето не би трябвало да се позволяват бензинови коли, създадени преди 1996 година, т.е. навършили са 27 година, и дизели с първа регистрация преди 2002 година



В момента през този кръг минават 171 079 коли дневно, като към 38 хиляди от тях са от първа екологична група и още 20 хиляди от втора. Регистрираните коли в София са над 867 хиляди по данни от предходната година, съгласно специалисти към този момент приближават милион. Отделно десетки хиляди влизат и излизат в столицата.

Наредбата, призната тъкмо преди една година, няма по какъв начин да се анулира. Но се обмисля гратисен интервал, разгласи кметът Васил Терзиев.  
Как ще записват нарушителите и какви са глобите  
Камера ще снима всяка кола, нейния номер и записва.  екостикера и регистрационния номер на колата и по тях ще бъде установяван нарушителят.

Глобите за жители са от 50 до 500 лв., а юридическите лица -  от 200 до 1000 лева

Актовете ще бъдат издавани от Столичната община, а не от органите на Министерство на вътрешните работи, тъй като ще са по Закона за чистотата на атмосферния въздух. Парите от санкциите ще се събират от общината и ще влизат в нейния бюджет. На първо време нарушителите няма да се санкционират, а единствено ще бъдат уведомявани, че не съблюдават възбраната. Този метод бе общопризнат още при утвърждението на нискоемисионната зона на сесията на СОС на 15 декември 2022 година

Забраната не важи за замърсяващите коли на жители, чиято адресна регистрация е в улиците, включени в нискоемисионната зона. Без ограничавания могат да пътуват и хората с увреждания. Забраната няма да се ползва и на улиците и булевардите, очертаващи границите на съответния кръг.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР